14 Νοε 2016

Μοναδικό ντοκουμέντο, κρυφά ηχογραφημένη ομολογία του Χίτλερ. «Πολύ μεγάλη ατυχία η κατάσταση στην Αλβανία με την Ελλάδα»




ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΣΠΑΣΑΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Τον Ιούνιο του 1942, ο Χίτλερ είχε μια συνάντηση με τον τότε στρατάρχη και αντιβασιλέα της Φινλανδίας Carl Gustaf Emil Mannerheim


Ο Μάνερχαϊμ είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Χίτλερ, τόσο στο γενικό του επιτελείο στο Μικέλι, όσο και στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας το Ελσίνκι, καθώς δεν ήθελε να καταστήσει αυτή τη συνάντηση ως μια επίσημη επίσκεψη.


Οργάνωσε μυστικά την μεταξύ τους συνάντηση σε ένα βαγόνι τρένου κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ίμολα, στα νοτιοανατολικά της Φινλανδίας.

Από τη συνάντηση αυτή υπάρχει ένα μοναδικό ηχογραφημένο ντοκουμέντο, το οποίο έγινε κρυφά.
Σ' αυτό ο Χίτλερ ακούγεται να μιλά φυσιολογικά και όχι όπως στις συνηθισμένες ομιλίες του, και να περιγράφει στον Μάνερχαϊμ την μέχρι τότε κατάσταση του πολέμου.

Το εσωτερικό του βαγονιού στο οποίο έγινε η συνάντηση
και η κρυφή ηχογράφηση

Αναφέρεται στη μεγάλη αγωνία που είχε ώστε να προλάβει την κατάληψη από τους Σοβιετικούς των πετρελαιοπηγών της Ρουμανίας, που θα σήμαινε και την ουσιαστική αποστέρηση καυσίμων του γερμανικού στρατού, την άμεση ανάγκη μεταφοράς των γερμανικών στρατευμάτων προς ανατολάς μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, καθώς και στο πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο με την αδυναμία της Ιταλίας.

Σ' αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο, ακούγεται ο ίδιος ο Χίτλερ, να παραδέχεται τη μεγάλη καθυστέρηση και τη σύγχυση που προκλήθηκε στα γερμανικά σχέδια, από την επιτυχία των Ελληνικών δυνάμεων στο Αλβανικό μέτωπο εις βάρος της Ιταλίας.

Ως γνωστόν αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν να καθυστερήσει οριακά ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας με την επιχείρηση «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ» και να προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας τις γερμανικές δυνάμεις πριν αυτές ολοκληρώσουν το έργο τους, με την γνωστή τραγική τους κατάληξη.

Ο Χίτλερ μιλάει στον Μάνερχαϊμ


Συγκεκριμένα στο 5.30 της ηχογράφησης (που ακολουθεί) ακούγεται να λέει: 


« . . την ίδια στιγμή (που η Γερμανία αγωνιζόταν με το χρόνο για να μεταφέρει τις δυνάμεις της από το δυτικό στο ανατολικό μέτωπο) αντιμετωπίσαμε, μπορώ ειλικρινά να το πω σήμερα, μια θανάσιμη ατυχία εξ αιτίας της ανικανότητας της Ιταλίας.
Εξ αιτίας πρώτον της κατάστασης στην Βόρεια Αφρική και δεύτερον εξ αιτίας της κατάστασης στην Αλβανία και την Ελλάδα - μια πολύ μεγάλη ατυχία. 

Εμείς έπρεπε να βοηθήσουμε.

Αυτό (το ελληνοαλβανικό μέτωπο) σήμαινε για μας πρώτον την διάσπαση της luftwaffe (αεροπορίας) και την διάσπαση των τεθωρακισμένων σχηματισμών, ενώ την ίδια στιγμή έπρεπε να προετοιμαζόμαστε για τη μεταφορά τους στα ανατολικά»




πηγή:warhistoryonline.com